Technikai részletek

PT.Konf.2021-Logo-400kpt

Fordulópont: Érések és érkezések

A Pszichoterápia folyóirat online konferenciája

2021. május 14–15.

konferencia@pszichoterapia.huwww.mentalport.hu

Online platform: zoom

Technikai előkészületek

A konferencia résztvevőitől azt kérjük, hogy előzetesen regisztráljanak a zoom szolgáltatásában (megtehető itt: https://zoom.us/) és telepítsék a zoom programot számítógépükre/laptopjukra (letölthető innen: https://zoom.us/download, Zoom Client for Meetings), amelyen van kamera és mikrofon, vagy a zoom applikációt okostelefonjukra/táblagépükre (letölthető androidos készülékek esetén a Google Play áruházból, Apple készülékek esetén az App Store-ból). A képernyő kisebb mérete miatt szerencsésebb, ha nem mobiltelefonról jelentkezik be valaki, de ha nincs más lehetőség, ott is követhető a konferencia.

Stabil szélessávú internetelérhetőség szükséges a csatlakozáshoz.

Akinek korábban nem volt tapasztalata a zoom programmal, javasoljuk, hogy regisztráció és telepítés után indítsanak próbahívást családtagjaikkal, ismerőseikkel, hogy ismerkedjenek a funkciókkal. Így elkerülhető, hogy a konferencián ütköznek olyan problémákba, amely megoldása értékes időt emésztene fel.

Technikai főpróba gyanánt lehetőség lesz bekapcsolódni egy teszt konferenciahívásba 2021. 05. 13-án csütörtökön 20.00-20.30 óra között, ahol segítőink segítenek a szükséges funkciók kitapasztalásában.

Elérhető segédanyagok

Segítőink közreműködésével létrehoztunk segédanyagokat a zoom program telepítéséhez és használatához a következő rendszereken:

  • Windows operációs rendszerű számítógép
  • OSX operációs rendszerű számítógép
  • IOS operációs rendszerű mobil eszköz (iPhone, iPad)
  • Android operációs rendszerű mobil eszköz (mobiltelefon, tablet)

Ezek a segédanyagok letölthetők a Dropbox-ról, a következő linkről: https://www.dropbox.com/sh/336b1xtlyzggtwk/AABjnP9KHTWk3UlvT4kclWZ_a?dl=0

Technikai instrukciók a műhelykonferencia során

Zavartalan környezet: Javasoljuk, hogy a résztvevők a műhelykonferencia idejére teremtsenek maguknak nyugodt, zavartalan körülményeket, ahol lehetőleg nincs semmi, ami elvonja a figyelmüket, és nincs háttérzaj, ami zavaró lehet, amikor hozzászólnak.

Bejelentkezés a konferenciára: A konferencia-közvetítésbe a regisztrált résztvevőknek (legkésőbb a konferencia kezdete előtt egy nappal) e-mailen kiküldött linkre kattintva lehet majd bejelentkezni. A Zoom rendszere által küldött megerősítő üzenet feladója: Kiss Tibor Cece <no-reply@zoom.us>, az e-mail tárgya: Fordulópont: érések és érkezések. A Pszichoterápia folyóirat online konferenciája 2021 Confirmation. Ez alapján könnyebben megtalálhatja beérkező levelei között. Legkorábban negyed órával a konferencia kezdete előtt, de ha valami miatt valaki csak később tud csatlakozni, azt is lehetővé teszi a rendszer. A csatlakozás elindításakor adják meg teljes nevüket, amellyel a konferenciára regisztráltak, illetve legyenek bejelentkezve saját felhasználói fiókjukba a zoom programban vagy applikációban, amin csatlakoznak! A regisztrációkor megadott nevük megjelenik kameraképükön feliratként.

Ezt követően a “Váróterembe” (waiting room) viszi a résztvevőt a zoom rendszere, ahonnan technikusunk fogja őt beengedni a videókonferenciára, miután ellenőrizte, hogy regisztrációját visszaigazoltuk-e.

Saját név beállítása: Ha a belépés után a saját név nem megfelelően van feltüntetve, a saját kamerakép fölé navigálva a kurzort, a jobb felső sarokban megjelenő kék alapon 3 fehér pöttyre kattintva felkínálja a “rename” opciót, ahol átírhatjuk nevünket. Javasolt a magyaros írásmód: vezetéknév, keresztnév.

Mikrofonhasználat: A konferencia-közvetítés alapbeállítása szerint a résztvevők kikapcsolt mikrofonnal, de bekapcsolt kamerával lépnek be. A műhelykonferencia személyességét szeretnénk a bekapcsolt kamerákkal elősegíteni. A kikapcsolt mikrofonok pedig a beszélgetés zavartalanságát szolgálják, ami kiszűri az esetleges háttérzajokat. Amikor valaki szeretne hozzászólni, egyszerűen tudja aktiválni mikrofonját, és amikor nincs további hozzáfűznivalója, újra kikapcsolni. Szükség esetén ezt a technikus is megteheti a résztvevő helyett, ha úgy tűnik, ő nem érzékeli, hogy zajok forrása.

Ki látszik? A zoom alapvetően kétféle nézetet tesz lehetővé a konferencia követésére, melyek között bármikor lehet váltani. A Speaker View vagy Active Speaker View esetén az aktuális megszólaló kameraképe látszik nagyban. A Gallery View esetében minden résztvevő kameraképe egyforma méretben jelenik meg. Számítógép vagy laptop képernyőjén – beállítástól, és a számítógép hardver-erejétől fügően – maximum 5×5, azaz 25, vagy 7×7, azaz 49 kamerakép látszik egyszerre, efölötti összlétszám esetén az oldalra mutató nyíllal lehet a további kameraképekre váltani. A zoom dinamikusan változtatja a kameraképek elrendezését, a megszólalók az első oldalra kerülnek, és fehér keret felvillanása segíti megtalálásukat, amikor éppen hozzászólnak.

Jelentkezés hozzászólásra: A hozzászólni kívánóktól azt kérjük, hogy használják a Jelentkezés (Raise Hand) funkciót, amelyet a Reakciók (Reactions) ikon megnyomásával kínálja fel a program, és megnyomására egy tenyér jelenik meg az illető résztvevő neve mellett és kameraképén egyaránt. Ez aztán az időközben Lower Hand-re változott gomb megnyomásával tűnik el – vagy a konferencia technikusa is ki tudja kapcsolni, amikor már nem lesz rá szükség. A gomb újbóli megnyomásával újra lehet majd jelentkezni. A zoom rendszere időrendbe állítja a jelentkezéseket.

Kamerakép ki-bekapcsolása: A konferenciára bejelentkezéskor bekapcsolt kameraképet kérünk. A megnyitót követően, a szakmai programjaink jobb követhetősége érdekében a programszereplők kameraképei lesznek bekapcsolva, konferencialátogatóinktól azt fogjuk kérni, hogy kapcsolják ki azt és majd azon a ponton kapcsolják be újra, amikor elkezdődik a diszkusszió és erre kéri őket a moderátor.

Show/Hide Non-video Participants: A kamerák kikapcsolt állapota akkor segítheti a beszélgetés fókuszáltabb követését, ha a “Show/Hide Non-video Participants” [Mutasd/Rejtsd el a nem videóval csatlakozó résztvevőket] funkció Hide-ra [Elrejtés] van állítva. Ez az opció bármely kikapcsolt kameraképen átállítható, ha a kikapcsolt kamerakép jobb felső sarkába navigálja a kurzort, ahol a kék alapon 3 fehér pöttyre kattintva felkínálja ezt a lehetőséget.

Technikai segítség: Szükség esetén folyamatosan elérhető lesz telefonos technikai segítség a konferencia ideje alatt is.

Kellemes konferenciaélményt kívánunk.

A szerkesztőség, úgyis, mint program- és szervezőbizottság: Berger Noémi, Bokor László, Kiss Tibor Cece, Pál Krisztina, Takácsy Márta, Tiringer István, Valkó Lili szerkesztők, Barna Mária, Benkő Henrietta szerkesztő gyakornokok és Pach Judit titkár

Vissza az előzőre

Vissza az előzőre