Pszichoterapeuta szaknévsor

A pszichoterápia hetvenes és nyolcvanas évekbeli fellendülése részeként 1984-től az orvosok pszichoterapeuta képesítést, a pszichológusok pszichoterapeuta címet szerezhettek. A pszichoterápiás képzési rendszer kialakítása, a közös képzési minimál-követelmények lefektetése óta a (valamilyen alapszakvizsgával már rendelkező) orvosok 1993-tól, a klinikai szakpszichológusok pedig 2001-től tehetnek pszichoterapeuta szakvizsgát. A korábban már pszichoterapeuta képesítéssel rendelkező orvosok illetve a pszichoterapeuta címmel rendelkező klinikai szakpszichológusok a rájuk vonatkozó szakvizsga bevezetésekor egy éven belül átvizsgázhattak. Ezt követően már csak a szokványos vizsgamenet szerint lehet megszerezni a pszichoterapeuta szakképesítést.

A módszerspecifikus képzettség az adott módszerben képző szakegyesületnél szerezhető meg. Előfeltétele a pszichoterapeuta vizsga letétele, a teljes képzés teljesítése, záróvizsgázás a módszerből és az egyesületnél történő nyilvántartásba vétel.

Az Országos Szakvizsga Nyilvántartás adatai adatvédelmi okból a szakmai szervezetek számára sem hozzáférhetőek. A szaknévsorban közölt adatok ezért az alább ismertetendő kontroll mellett igen megbízhatóak, de nem tekinthetők nyilvántartási adatoknak. Bárkivel kapcsolatban kétség esetén ezért az Országos Szakvizsga Nyilvántartáshoz kell fordulni.

A szaknévsorban azok a kollégák szerepelnek, akik a szaknévsorba regisztráltak, és akik hozzájárultak ahhoz, hogy adataikat a szaknévsorban közreadjuk. A korábbi szaknévsorokkal szemben csak a szakvizsgával rendelkező kollégák kerülhettek be a szaknévsorba.

A kitöltési adatokért a kitöltők felelősséget vállaltak. Ezen túlmenően a megadott módszerspecifikus képzettséget a nyilvántartást vezető szakegyesületek tanulmányi felelősei ellenőrizték.

Az európai pszichoterápiás bizonyítvány (ECP) megjelölésének jogosultságát a nyilvántartást vezető Pszichoterápiás Tanács ellenőrizte.

Nem szerepelnek a szaknévsorban azok, akik valamilyen okból nem regisztráltak; akik nem járultak hozzá adataik közléséhez; akik korábbi pszichoterapeuta képesítésüket illetve címüket nem konvertálták szakképesítéssé.

A szaknévsort a beérkező korrekciókkal valamint az új regisztrálásokkal rendszeres időközökben frissítjük.

A szaknévsorban a következő adatok szerepelnek:

  • név
  • alapszakma (orvos vagy pszichológus)
  • amennyiben van, akkor módszerspecifikus képzettség(ek)
  • amennyiben van, akkor ECP
  • elérhetőségek (telefon és/vagy e-mail)

Akik további tájékoztatást adnak meg pszichoterápiás rendelésükről, azoknak a nevénél a „bővebben” jelzésre kattintva jelennek meg ezek az információk.
Szőnyi Gábor felelős szerkesztő