Konferencia téma

„Határátkelők”

Előzetes a Pszichoterápia folyóirat 8. konferenciájához

Budapest, 2012. május 11-12.

 

A Pszichoterápia folyóirat nyolcadik konferenciáját „Határátkelők” címmel szervezzük. A szó mindkét jelentését fontosnak gondoljuk: a helyet, ahol az átkelés történik, s azokat, akik átkelnek.

Feldolgozásra kínáljuk a téma sokféle dimenzióját:

 • terápiás folyamaton, terápiás kapcsolaton belül (például belső világ – külső világ; munkamódok váltása; terápiás szetting váltása; terápiában és utána);
 • test és lélek, tudatos és tudattalan között; az üléseken belüli folyamatban (például játék és megbeszélése, mozgás és reflektálása);
 • a terápiás/tanácsadói kapcsolatban (például határok lezárása – átlépése);
 • a terápiás formák között (például egyszemélyes családterápia; párhuzamos egyéni és csoportterápia);
 • a terápiás módszerek között (például technikai eklekticizmus; elméleti fogalmak kiterjesztése/bevonása) – hogyan változik a terapeuta identitása?;
 • alkalmazási területek, célok között (például vezetői tanácsadás /coaching/ – terápia burkolt váltakozása);
 • gyakorlat és kutatás között; tanuló terapeutaság – kiképzőség között; állami és magángyakorlat között; szakmai műhelyek, csoportok között; pszichoterápiás intézmények között;
 • a terápiás-tanácsadói és a társadalmi között;
 • határátkelés térben, időben;
 • határok és átfedések;
 • a határátkelés folyamata, élménye és kezelése; a határon belül maradás vagy éppen a határátlépés pozitív-negatív következményei.

A másutt is szokásos szakmai témák mellett olyan kérdéseket is szívesen veszünk, amik a gyakorló szakember bőrére mennek – mint képzés, praxis, etika, pénz.

Támogatjuk az együtt dolgozók, szakmai műhelyek bemutatkozását. Támogatjuk az olyan kerekasztalokat, ahol érdemi kérdésekről érdemben cserélnek eszmét, ütköztetnek álláspontot.

Programbizottságként magunk is kezdeményezünk témákat (program javaslatok) (kerekasztalokat és vitaüléseket), melyekhez lehet csatlakozni (szerkesztoseg@pszichoterapia.hu e-mailen).

 

Nagyra becsüljük, ha valaki terápiás-tanácsadói munkájának közvetlen, problémákat is megjelenítő bemutatására vállalkozik – az esetbemutatáshoz felkért hozzászólóktól pedig azt várjuk, hogy az eset bemutatójának megértésén keresztül szóljanak hozzá, ne csupán kívülről, saját szemléletük árkából. Szeretnénk fajsúlyos vitaüléseket is szervezni, ahol egy-egy markáns álláspontot képviselő szakember ütközteti szemléletét egymással.

A konferencia sajátja a viták, hozzászólások nagy tere. Kultúrája, hogy a szakmát tiszteli, nem a tekintélyt. Természetesen szeretnénk, hogy a konferencián bemutatásra kerülő munkák később tanulmány formájában a lap hasábjain is olvashatók legyenek.

 

Az absztraktok (programmal jelentkezőknek) beküldésének határideje: 2012. február 20.

A Szerkesztőség, úgyis, mint Programbizottság:

Albert-Lőrincz Enikő, Bokor László, Kiss Tibor Cece, Szőnyi Gábor, Tiringer István, Valkó Lili


Vissza az előzőre