Technikai részletek

Becsavarodás Becsav-Kicsav.Logo  Kicsavarodás

Becsavarodás – Kicsavarodás

A Pszichoterápia folyóirat első online műhelykonferenciája

2020. május 30. szombat 9.00-13.00

konferencia@pszichoterapia.huwww.mentalport.hu

Online platform: zoom

Technikai előkészületek

A konferencia résztvevőitől azt kérjük, hogy előzetesen regisztráljanak a zoom szolgáltatásában (megtehető itt: https://zoom.us/) és telepítsék a zoom programot számítógépükre/laptopjukra (letölthető innen: https://zoom.us/download, Zoom Client for Meetings), amelyen van kamera és mikrofon, vagy a zoom applikációt okostelefonjukra/táblagépükre (letölthető androidos készülékek esetén a Google Play áruházból, Apple készülékek esetén az App Store-ból). A képernyő kisebb mérete miatt szerencsésebb, ha nem mobiltelefonról jelentkezik be valaki, de ha nincs más lehetőség, ott is követhető a konferencia.

Stabil szélessávú internetelérhetőség szükséges a csatlakozáshoz.

Akinek korábban nem volt tapasztalata a zoom programmal, javasoljuk, hogy regisztráció és telepítés után indítsanak próbahívást családtagjaikkal, ismerőseikkel, hogy ismerkedjenek a funkciókkal. Így elkerülhető, hogy a konferencián ütköznek olyan problémákba, amely megoldása értékes időt emésztene fel.

Technikai főpróba gyanánt lehetőség lesz bekapcsolódni egy teszt konferenciahívásba 2020. 05. 29-én pénteken 17.00-18.00 óra között, ahol segítőink segítenek a szükséges funkciók kitapasztalásában.

Elérhető segédanyagok

Segítőink közreműködésével létrehoztunk segédanyagokat a zoom program telepítéséhez és használatához a következő rendszereken:

  • Windows operációs rendszerű számítógép
  • OSX operációs rendszerű számítógép
  • IOS operációs rendszerű mobil eszköz (iPhone, iPad)
  • Android operációs rendszerű mobil eszköz (mobiltelefon, tablet)

Ezek a segédanyagok letölthetők a Dropbox-ról, a következő linkről: https://www.dropbox.com/sh/336b1xtlyzggtwk/AABjnP9KHTWk3UlvT4kclWZ_a?dl=0

Technikai instrukciók a műhelykonferencia során

Zavartalan környezet: Javasoljuk, hogy a résztvevők a műhelykonferencia idejére teremtsenek maguknak nyugodt, zavartalan körülményeket, ahol lehetőleg nincs semmi, ami elvonja a figyelmüket, és nincs háttérzaj, ami zavaró lehet, amikor hozzászólnak.

Bejelentkezés a konferenciára: A konferencia-közvetítésbe a regisztrált résztvevőknek (legkésőbb a konferencia kezdete előtt egy nappal) e-mailen kiküldött linkre kattintva lehet majd bejelentkezni, legkorábban negyed órával a konferencia kezdete előtt, de ha valami miatt valaki csak később tud csatlakozni, azt is lehetővé teszi a rendszer. A csatlakozás elindításakor adják meg teljes nevüket, amellyel a konferenciára regisztráltak, illetve saját nevükön legyenek bejelentkezve a zoom-ba! Ez a név megjelenik kameraképükön feliratként.

Ezt követően a “Váróterembe” (waiting room) viszi a résztvevőt a zoom rendszere, ahonnan technikusunk fogja őt beengedni a videókonferenciára, miután ellenőrizte, hogy regisztrációját visszaigazoltuk-e.

Saját név beállítása: Ha a belépés után a saját név nem megfelelően van feltüntetve, a saját kamerakép fölé navigálva a kurzort, a jobb felső sarokban megjelenő kék alapon 3 fehér pöttyre kattintva felkínálja a “rename” opciót, ahol átírhatjuk nevünket. Javasolt a magyaros írásmód: vezetéknév, keresztnév.

Mikrofonhasználat: A konferencia-közvetítés alapbeállítása szerint a résztvevők kikapcsolt mikrofonnal, de bekapcsolt kamerával lépnek be. A műhelykonferencia személyességét szeretnénk a bekapcsolt kamerákkal elősegíteni. A kikapcsolt mikrofonok pedig a beszélgetés zavartalanságát szolgálják, ami kiszűri az esetleges háttérzajokat. Amikor valaki szeretne hozzászólni, egyszerűen tudja aktiválni mikrofonját, és amikor nincs további hozzáfűznivalója, újra kikapcsolni. Szükség esetén ezt a technikus is megteheti a résztvevő helyett, ha úgy tűnik, ő nem érzékeli, hogy zajok forrása.

Ki látszik? A zoom alapvetően kétféle nézetet tesz lehetővé a konferencia követésére, melyek között bármikor lehet váltani. A Speaker View vagy Active Speaker View esetén az aktuális megszólaló kameraképe látszik nagyban. A Gallery View esetében minden résztvevő kameraképe egyforma méretben jelenik meg. Számítógép vagy laptop képernyőjén maximum 5×5, azaz 25 kamerakép látszik egyszerre, efölötti összlétszám esetén az oldalra mutató nyíllal lehet a további kameraképekre váltani. A zoom dinamikusan változtatja a kameraképek elrendezését, a megszólalók az első oldalra kerülnek, és fehér keret felvillanása segíti megtalálásukat, amikor éppen hozzászólnak.

Jelentkezés hozzászólásra: A hozzászólni kívánóktól azt kérjük, hogy használják a Jelentkezés (Raise Hand) funkciót, amely a Résztvevők (Participants) panel megnyitásával válik elérhetővé, és megnyomására egy kék tenyér jelenik meg az illető résztvevő neve mellett. Ez aztán az időközben Lower Hand-re változott gomb megnyomásával tűnik el – vagy a konferencia technikusa is ki tudja kapcsolni, amikor már nem lesz rá szükség. A gomb újbóli megnyomásával újra lehet majd jelentkezni. A zoom rendszere időrendbe állítja a jelentkezéseket.

Kamerakép ki-bekapcsolása: A konferenciára bejelentkezéskor bekapcsolt kameraképet kérünk. A megnyitót követően, a szakmai programjaink jobb követhetősége érdekében a programszereplők kameraképei lesznek bekapcsolva, konferencialátogatóinktól azt fogjuk kérni, hogy kapcsolják ki azt és majd azon a ponton kapcsolják be újra, amikor elkezdődik a diszkusszió és erre kéri őket a moderátor.

Show/Hide Non-video Participants: A kamerák kikapcsolt állapota akkor segítheti a beszélgetés fókuszáltabb követését, ha a “Show/Hide Non-video Participants” [Mutasd/Rejtsd el a nem videóval csatlakozó résztvevőket] funkció Hide-ra [elrejtés] van állítva. Ez az opció bármely kikapcsolt kameraképen átállítható, ha a kikapcsolt kamerakép jobb felső sarkába navigálja a kurzort, ahol a kék alapon 3 fehér pöttyre kattintva felkínálja ezt a lehetőséget.

Technikai segítség: Szükség esetén folyamatosan elérhető lesz telefonos technikai segítség a konferencia ideje alatt is.

Kellemes konferenciaélményt kívánunk.

Szervezőbizottság: Kiss Tibor Cece, Pál Krisztina, Valkó Lili

Titkár: Pach Judit

Vissza az előzőre

 

 

Vissza az előzőre