Pályázat

Pszichoterápia

a klinikum, szociális ellátás, mentálhigiéné, nevelési tanácsadás, szervezeti tanácsadás, prevenció szakmai folyóirata

Pályázat

A karantén-terápia gyöngyszemei

Mi történik akkor, amikor pár hét leforgása alatt megváltozik a világ, semmi sem úgy van, mint előtte? Amikor mi és a klienseink egyaránt benne vagyunk egy bizonytalan, sokak számára szorongató, ismeretlen, új helyzetben és megpróbálunk ebben létezni, munkát végezni?

Egyik napról a másikra döntéshelyzetbe kerülünk: folytatjuk a személyes találkozásokat vagy szettinget váltunk, és távterápiában dolgozunk, akár az otthonunkból, miközben a családunk összes tagja szintén otthon van.

Minden, a klinikum, tanácsadás területén dolgozó szakembert érint a COVID-19 járvány, ráadásul nem csak itthon, hanem a világ minden pontján. Hazai és nemzetközi szakmai szervezetek álláspontokat, ajánlásokat fogalmaznak meg a sajátos helyzetben lehetséges megoldásokról, olykor etikai szempontokat is felvázolva.

Elképzelhető, hogy nem csak a szetting és a helyszín változik, hanem az időpont is, és minden új alapra helyeződik. Megismerkedünk a távterápiával, vagy még rutinosabbak leszünk benne. Olyan lehetőségek, amiket nemrég még elképzelhetetlennek tartottunk (csoport-, gyerek- és családterápia online) hirtelen teljesen reálissá válnak.

Vagy éppen olyan helyen dolgozunk, azt a döntést hozzuk, hogy a karantén alatt is személyes terápiát, tanácsadást folytatunk, s akkor annak a nehézségeivel szembesülünk, milyen (fizikailag is nagyobb) távolságot tartani egy személyes terápiában…

Pályázatot hirdetünk a klinikum és a tanácsadás területén képzésben lévőknek, kezdő és gyakorló szakembereknek az alábbi két témakörben.

1. Döntések járvány idején

Legyen szó személyesen továbbvitt terápiáról, tanácsadásról vagy szettingváltásról, a Covid-19 járvány minden kapcsolatra hatással van.

Arra kérjük pályázóinkat, mutassák be azt az ülést, esetleg üléseket, ahol megszületett az elhatározás a terápia további sorsáról szakemberben és kliensben/páciensben egyaránt, illetve az odáig bennük lezajló folyamatot. Mi minden hatott rájuk, hogyan alakult ki a döntés a terápiás, tanácsadói kapcsolatban.

Várjuk egyéni és csoportformákkal, különböző módszerekkel dolgozó kollégák élményeit.

Az íráson belül az „eset” annyira jelenjen meg, amennyire feltétlenül szükséges a helyzet és a folyamat bemutatására. Kérjük, minden esetben vegyék figyelembe az etikai kívánalmakat.

Az írás terjedelme 15 000–20 000 karakter legyen; a műfaj jellegének megfelelően irodalmi hivatkozásokat nem kérünk.

2. Mit hozhatunk ki a körülmények okozta nehézségekből?

Arra biztatjuk a pályázót, ossza meg velünk, hogyan oldott meg terápiás helyzeteket a Covid-19 járvány okozta nehézségek közepette.

Olyan pályaműveket várunk, melyekben a terápiás vagy tanácsadói munkát ugyan akadályozta a vírushelyzet, azonban ezt a szerző végül humorral, kreativitással vagy más módon előnyösre fordította.

Milyen kreatív, ötletes megoldásokkal lehet előállni, vagy milyen humoros, váratlan, esetleg pozitív fordulatok jöhetnek ki ebből a helyzetből.

Az íráson belül egy-egy „eset” annyira jelenjen meg, amennyire a terapeuta/tanácsadó körülményeit, nehézségeit megvilágítja; nem esetleírást kérünk. Kérjük, minden esetben vegyék figyelembe az etikai kívánalmakat.

Az írás terjedelme 15 000–20 000 karakter legyen; a műfaj jellegének megfelelően irodalmi hivatkozásokat nem kérünk.

A pályázatok leadási határideje 2020. június 25.

A legjobb munkákat folyamatosan megjelentetjük a Pszichoterápia folyóiratban.

A pályázatokat a szerkesztőség címére: szerkesztoseg@pszichoterapia.hu kérjük, e-mail-csatolás formájában.

Kérjük, hogy a szerző mellőzzön minden formázást, s balra zárt, Times New Roman 12-es betűt, egyes sortávolságot használjon.

Szívélyes üdvözlettel a szerkesztők: Berger Noémi, Bokor László, Kiss Tibor Cece, Pál Krisztina, Szőnyi Gábor, Takácsy Márta, Tiringer István, Valkó Lili

Vissza az előzőre