Pályázat

Megcsúszások – avagy megállunk-e a csúszós lejtőn?

Képzésünk során megtanuljuk, hogyan működjünk, hogyan viselkedjünk terápiás helyzetekben. Egy tökéletes világban a segítő mindig empatikus, egyszerre neutrális és elfogadó, hol tükör, hol meg konténer és még sorolhatnánk. A valóság persze néha más. Mi van olyankor, ha a terapeuta éhes, fáradt vagy egyszerűen rossz napja van? Az sem könnyű helyzet, amikor olyan pácienssel kell beszélgetést folytatnunk, aki nem a színünk csücske.
Hallomásból ismerős lehet a helyzet, amikor a terapeuta elfelejti beírni a naptárába a pácienst, és nincs ott a rendelésén, amikor jön, vagy ugyanarra az időpontra egy másik pácienst ír be, s így ketten egyszerre érkeznek. Előfordulhatnak durvább helyzetek is…. A terapeuta egy pillanatra „megfeledkezhet magáról”, azon kaphatja magát, hogy fölényét nem tudja palástolni, rosszallóan grimaszol, esetleg kicsúszik a száján egy kekeckedő megjegyzés, amiről már akkor tudja, hogy nem kellett volna…
Mit kezdünk az ilyen helyzettel – kifelé és befelé? Mikor érezzük, hogy még gúd inaff vagyunk, s mikor azt, hogy a helyzetet komolyabban meg kell beszélnünk magunkkal vagy másokkal? Vagy talán előfordul az is, hogy egyre inkább hagyjuk tudattalanunk bölcsességét érvényesülni, mert rájövünk, nem is akarunk a csúszós lejtőn megállni?

Pályázatunk a tanácsadás vagy a klinikum területén képzésben lévőknek, kezdő és gyakorló szakembereknek egyaránt szól.

Várjuk az olyan eredeti vagy hétköznapi, meglepő vagy kiszámítható, rövid csattanós vagy hosszabb, szellemes vagy elgondolkodtató, egyedi vagy tizenkettő egytucat, valós/fiktív terápiás történeteket, melyek arról szólnak, mi van olyankor, ha a terapeuta elvét valamit, vagy egy kis időre kiesik szerepéből.
Amennyiben az íráson belül egy-egy „eset” részlete jelenik meg, a megjelenítés vonatkozásában a „Pszichoterapeuták etikai kódexe” az irányadó.
Az írás terjedelme maximum 15 000 karakter; a műfaj jellegének megfelelően irodalmi hivatkozásokat nem kérünk.
A pályázat leadási határideje 2019. június 25.
A legjobb munkákat megjelentetjük a Pszichoterápia folyóiratban.

A pályázatokat a szerkesztőség címére (szerkesztoseg@pszichoterapia.hu) kérjük, e-mail csatolás formájában. Kérjük, hogy a szerző mellőzzön minden formázást, kiemelésre a dőlt formát használhatja, s balra zárt, Times New Roman 12 betűt, egyes sortávolságot használjon.

A Pszichoterápia szerkesztősége: Berger Noémi, Bokor László, Kiss Tibor Cece, Pál Krisztina, Szőnyi Gábor, Takácsy Márta, Tiringer István, Valkó Lili

Vissza az előzőre